ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ

1. Η φυσική ασφάλεια κάθε ανθρώπου είναι πολύτιμη. Αποφύγετε τους επικίνδυνους προορισμούς. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εύκολα μέσα από το Internet, κυρίως από τις ταξιδιωτικές οδηγίες που εκδίδονται από τις ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία και Αυστραλία.
2. Όσο λιγότερα πράγματα κουβαλάτε, τόσο πιο ξεκούραστοι θα είστε και θα έχετε ελευθερία χεριών. Καλό είναι να μην πάρετε μαζί σας ΟΛΑ τα καλά ρούχα σας!
3. Εάν φοράτε γυαλιά, πάρτε και ένα παραπάνω ζευγάρι. Επίσης τα φάρμακα που μπορεί να χρειαστείτε να τα έχετε στη χειραποσκευή. Καλό είναι να έχετε μαζί σας και τη συνταγή γιατρού με το όνομα του φαρμάκου, σε περίπτωση ανάγκης.
4. Είναι προτιμότερο να έχετε traveller checks και πιστωτική αντί για μετρητά. Επίσης προγραμματίστε να έχετε και ένα δεύτερο πορτοφόλι, αφήνοντας σπίτι όσες πιστωτικές κάρτες ή cash cards δεν θα χρειαστείτε..
5. Μην πάρετε μαζί σας ότι αναμνηστικό θα λυπηθείτε να χάνατε. Επίσης καλό είναι να μην πάρετε κάρτες εισόδους σε εργασία, δίπλωμα οδήγησης (εάν δεν έχετε σκοπό να νοικιάσετε αυτοκίνητο) και οτιδήποτε δεν είναι απαραίτητο στο ταξίδι σας.
6. Βάλτε όνομα, διεύθυνση και το τηλέφωνό σας με διεθνή κωδικό μπροστά (για Ελλάδα : +30 ) ώστε να μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει μαζί σας. Καλό είναι να βάλετε ένα αυτοκόλλητο και στο εσωτερικό της βαλίτσας με τα στοιχεία σας, σε περίπτωση που «κοπεί» το καρτελάκι με το όνομα εξωτερικά. Καλό είναι το εξωτερικό ταμπελάκι σας να καλύπτεται ώστε να μην είναι εμφανή τα στοιχεία σας σε κάποιον που κοιτάει απλά τις βαλίτσες.
7. Φροντίστε αν πάτε ταξίδι για πολλές ημέρες (π.χ. Αμερική) να παίρνει κάποιος τα γράμματά σας ανά κάποιες μέρες ώστε να μην γεμίσει το γραμματοκιβώτιό σας. Καλό είναι να αφήσετε και κάποιο τηλέφωνο επικοινωνίας σε έναν άνθρωπο στην χώρα αναχώρησής σας.
8. Καλό είναι να έχετε μαζί σας: φωτοτυπία του διαβατηρίου σας και φωτογραφίες σας, ώστε σε περίπτωση απώλειας να είναι εύκολη η επανέκδοση.
9. Ελέγξτε πως έχετε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε (καιρός, νόμισμα, ταξιδιωτικά έγγραφα) και μη διστάσετε να μας πάρετε τηλέφωνα για οποιαδήποτε απορία σας. Καλό είναι να έχετε μια μικρή λίστα τί να πάρετε στο ταξίδι (πχ. διαβατήριο, εισιτήριο, κλειδιά σπιτιού, ομπρέλα, γυαλιά κτλ.). Υπολογίστε να είστε ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 2 ώρες πριν στο αεροδρόμιο.

Συμβουλές για Μακρινούς Προορισμούς
Μερικές βασικές συμβουλές για την καλύτερη -και οικονομικότερη- οργάνωση μακρινών ή πιο ασυνήθιστων ταξιδιών, αλλά και για την εξερεύνηση της πραγματικής ζωής των κατοίκων κάθε τόπου. ο παρόν κείμενο θεωρεί προϋπόθεση της επιτυχίας του να είστε τύποι που αναζητούν την περιπέτεια και την αυθεντικότητα στο ταξίδι, να έχετε αυτοπεποίθηση και δυναμισμό και να γνωρίζετε έστω λίγο την αγγλική γλώσσα ώστε να μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε ταξιδιωτικούς οδηγούς και χάρτες. Βέβαια, η μεγαλύτερη προϋπόθεση είναι η αγάπη του ταξιδιού – και μην φοβηθείτε λεπτό ότι δεν θα τα καταφέρετε. Στις τριτοκοσμικές και στις εξωτικές χώρες κανείς δεν μιλάει Aγγλικά καλύτερα από σας! Τα βασικά:

H κατάλληλη παρέα
Φροντίστε οι φίλοι που θα έρθουν μαζί σας στο εξωτερικό να είναι άτομα ανεξάρτητα και αυτοεξυπηρετούμενα και ενημερώστε τους για όλες τις δυσκολίες και τις απαιτήσεις που θα έχει το ταξίδι ώστε να μην αισθάνεστε υπεύθυνος απέναντί τους. Η άγνοια μιας ξένης γλώσσας και η ανασφάλεια που διακατέχει πολλούς όταν βρίσκονται σε ξένο μέρος μπορούν στην κυριολεξία να τινάξουν στον αέρα τις διακοπές. Βέβαια, τέσσερα άτομα, λόγου χάριν, μοιράζονται καλύτερα τα έξοδα της ενοικίασης ενός αυτοκινήτου ή ενός ευρύχωρου δωματίου/επιπλωμένου διαμερίσματος, πρέπει όμως όσο το δυνατόν να ελέγξετε το «ρίσκο» μιας τέτοιας συγκατοίκησης.

H επιλογή του προορισμού
Η πείρα στα οργανωμένα ταξίδια λέει ότι πολλοί ταξιδιώτες δεν γνωρίζουν πού ακριβώς πηγαίνουν (και όμως, είναι αλήθεια: εντυπωσιάζονται εύκολα από τις περιγραφές των ταξιδιωτικών γραφείων και δεν ρωτούν περαιτέρω) και απογοητεύονται όταν ανακαλύπτουν ότι δεν συμφωνεί με τα ενδιαφέροντά τους ο συγκεκριμένος προορισμός. Λάβετε, λοιπόν, πολύ σοβαρά υπ” όψιν τις αδυναμίες και τις αντοχές της παρέας (στο φαγητό, στα καταλύματα κ.λπ.) για να έχει το ταξίδι σας επιτυχία. Σε πολλές εξωτικές χώρες ίσως αντιμετωπίσετε προβλήματα με το φαγητό αν δεν σας αρέσει η πικάντικη εξωτική κουζίνα (π.χ. Ινδία, Βιρμανία, Μεξικό κ.λπ.). Ακόμα σε άλλες χώρες θα πρέπει να υιοθετήσετε υποχρεωτικά σεμνό ντύσιμο ή οι γυναίκες να καλύψουν με μαντίλι το κεφάλι (π.χ. Ιράν). Να θυμάστε ότι πουθενά δεν είναι σαν στο σπίτι μας και ότι θα πρέπει να έχουμε υπομονή για να εξυπηρετηθούμε καλύτερα. Σε αρκετές χώρες δεν γίνονται υποχωρήσεις στο όνομα του τουρισμού και δεν χαρίζεται απολύτως τίποτα, σε άλλες σε αντιμετωπίζουν με ασυνήθιστη αυστηρότητα, σε άλλες που η φιλοξενία είναι παράδοση, επιβάλλεται να σέβεστε και να τιμάτε τους κανόνες της. Ακόμα θα πρέπει να σεβασθείτε το πολίτευμα μιας χώρας έστω και αν διαφωνείτε, και φυσικά τη θρησκεία της. Στους περισσότερους ναούς οφείλετε να βγάζετε τα παπούτσια (βουδιστικούς και μουσουλμανικά τεμένη) ακόμα και να είστε εντελώς ξυπόλυτοι ή και να καλύπτετε το κεφάλι. Διατηρήστε τις απόψεις σας και θυμηθείτε ότι εσείς είστε περαστικοί, ενώ οι ντόπιοι θα παραμείνουν.

Προετοιμάζοντας ένα ταξίδι
Οι περισσότεροι ταξιδιώτες συμφωνούν ότι μία από τις μεγαλύτερες χαρές του ταξιδιού βρίσκεται στην προετοιμασία του. Το σημαντικότερο σημείο του είναι το σωστό πρόγραμμα. Θα αρχίσετε, λοιπόν, αγοράζοντας ένα καλό ταξιδιωτικό οδηγό. Με γνώμονα τις ημέρες που διαθέτετε, τα ενδιαφέροντά σας και κυρίως τη φυσική σας κατάσταση, θα επιλέξετε τη χώρα που θα επισκεφθείτε: π.χ., δεν ενδείκνυται ποτέ την Ινδία σε εκείνον που διψάει για κοσμική ζωή ή τη Βιρμανία σε κάποιον που αδιαφορεί για τη βουδιστική κουλτούρα, όπως δεν ενδείκνυται το (ορεινό) Περού σε όποιον έχει αναπνευστικά προβλήματα, αλλά ούτε την Αφρική σε κάποιον που δεν έχει καλή φυσική κατάσταση. Αφού διαλέξετε προορισμό, θα επιλέξετε τις περιοχές που θα διανυκτερεύσετε και πόσες μέρες πιστεύετε ότι σας χρειάζονται. Eτσι θα έχετε στα χέρια σας ένα σκελετό προγράμματος τον οποίο μπορείτε να διαμορφώνετε ανάλογα με τη διάθεσή σας. Κάτι που βοηθάει πολύ είναι το διάβασμα ταξιδιωτικής λογοτεχνίας που αφορά το συγκεκριμένο μέρος και δίνει τη δυνατότητα γνωριμίας με την κουλτούρα της χώρας. Mπορείτε επιπλέον να βρείτε στο Διαδίκτυο άπειρες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να οργανώσετε καλύτερα το ταξίδι σας. Επίσης, μια συζήτηση με φίλους που ταξιδεύουν είναι πάντα εποικοδομητική, όπως και τα ελληνικά ταξιδιωτικά περιοδικά, στα οποία τα περισσότερα αφιερώματα παρέχουν πολλές σημαντικές πληροφορίες.

Πότε είναι καλύτερα να ταξιδέψω;
Φροντίστε να ρυθμίσετε το ταξίδι σας με βάση τις ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην κάθε χώρα, αλλά και τις περιόδους αιχμής. Αν, π.χ., η άδειά σας συμπίπτει με τους μουσώνες στην Ινδία ή τους τυφώνες στην Κίνα, καλό είναι να αναβάλετε το συγκεκριμένο ταξίδι για κάποια άλλη χρονική στιγμή που δεν θα ταλαιπωρηθείτε από ματαιώσεις πτήσεων και θα μπορέσετε να το απολαύσετε καλύτερα. Ακόμα πρέπει να λάβετε υπ” όψιν σας ότι εξυπηρετείστε πάντα πολύ καλύτερα και αγοράζετε στις φθηνότερες τιμές σε περιόδους από τα μέσα Σεπτεμβρίου έως τις αρχές Δεκεμβρίου και από τα μέσα Ιανουαρίου έως τις αρχές Απριλίου, αλλά και τον Μάιο έως τις αρχές Ιουνίου. Bεβαίως, σε αυτά παίζουν ρόλο οι ιδιαιτερότητες και οι τοπικές εορτές, όπως π.χ. η Κινέζικη Πρωτοχρονιά, το Πάσχα των Καθολικών, το Καρναβάλι στο Ρίο, το μουσικό φεστιβάλ στο Μάλι, η ανθοφορία των κερασιών στην Ιαπωνία κ.ά.

Επιλέγοντας μεταφορικό μέσο
Eννοείται ότι το αεροπλάνο είναι ο πιο σύντομος τρόπος μεταφοράς σε μακρινούς προορισμούς. Οι τιμές των εισιτηρίων διαφέρουν από εταιρία σε εταιρία και πολλές φορές οι διαφορές είναι σημαντικές. Κάποιες αεροπορικές εταιρείες από καιρού εις καιρόν κάνουν αξιόλογες προσφορές για ορισμένους προορισμούς. Φυσικά η καλύτερη εποχή των προσφορών είναι προς το τέλος της τουριστικής σεζόν, δηλαδή από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Επιλέγοντας ένα εισιτήριο θα πρέπει να εξετάσετε όχι μόνο την τιμή του, αλλά την ασφάλεια και την αξιοπιστία της εταιρείας, καθώς και πόσες στάσεις πρόκειται να γίνουν μέχρι να φτάσετε στον προορισμό σας, αφού αρκετές καθυστερήσεις πτήσεων μπορεί να ανατρέψουν τον προγραμματισμό σας. Στις περιόδους αιχμής οι εταιρείες συνηθίζουν το overbooking, δηλαδή να πωλούν περισσότερα εισιτήρια από τις θέσεις που διαθέτει το αεροσκάφος με την προοπτική -ίσως- να επιλεγεί μεγαλύτερος τύπος αεροσκάφους. Σε αντίθετη όμως περίπτωση συμβαίνει συχνά να μένουν εκτός πτήσης οι επιβάτες που δεν επιβεβαίωσαν (reconfirmation) τα εισιτήριά τους εγκαίρως: αυτή θα είναι και η άμεση προτεραιότητα φτάνοντας στον προορισμό σας. Eνα ακόμα μικρό μυστικό καλής αγοράς είναι τα εισιτήρια της τελευταίας στιγμής όπου -αν και εφόσον είστε τύπος της περιπέτειας- πηγαίνοντας στο αεροδρόμιο την τελευταία στιγμή μπορείτε να αγοράσετε (αν υπάρχει) το αδιάθετο εισιτήριο με σημαντικότατη έκπτωση!

Το τρένο είναι πιο κουραστικό μέσο, αλλά σε πολλές περιπτώσεις είναι μια αξέχαστη εμπειρία – σημειωτέον πως παρέχει σημαντικές εκπτώσεις σε νέους και φοιτητές. Oνειρο πολλών, να διασχίσουν τη Ρωσία με τον Υπερσιβηρικό ή να ζήσουν τη φασαριόζικη εμπειρία των ινδικών τρένων. Το πούλμαν προσφέρει οικονομική μεταφορά, αλλά δεν προσφέρεται (από άποψη κούρασης) παρά μόνο για κοντινές αποστάσεις. Οι απανταχού μοτοσικλετιστές συμφωνούν ότι ο καλύτερός τους προορισμός είναι η Σκανδιναβία, όπου και οι ποδηλάτες έχουν τους δικούς τους ποδηλατοδρόμους, οι οποίοι καλύπτουν πλήρως τις σκανδιναβικές χώρες. Εκεί μπορείτε ακόμα να νοικιάσετε ποδήλατα επί τόπου και να εξερευνήσετε όλη την περιοχή, αφού εφοδιασθείτε με όλους τους απαραίτητους χάρτες από τα Κέντρα Πληροφοριών.

Ετοιμάζοντας τη βαλίτσα
Αποφύγετε να πάρετε μαζί σας πολλές αποσκευές και ακριβά ρούχα, ώστε να μη λυπηθείτε αν χαθεί κάποια βαλίτσα. Στις περισσότερες χώρες κανείς δεν πρόκειται να σας παρεξηγήσει αν φοράτε παλιά ρούχα ή αν δεν είναι μοντέρνα. Πάρτε μαζί σας πολλές άνετες φόρμες και βαμβακερά μπλουζάκια για να αλλάζετε. Τα ψηλοτάκουνα παπούτσια είναι άχρηστα, προτιμήστε τα αθλητικά για κάθε ώρα της μέρας. Αν σκοπεύετε να δείτε θεατρική ή μουσική παράσταση, κανείς δεν πρόκειται να ενοχληθεί από τη σπορτίφ εμφάνισή σας, παρά μόνο σε πολύ ιδιαίτερες περιπτώσεις.

Λάβετε σοβαρά υπ” όψιν τις παραδόσεις κάθε χώρας: στο Μαλέ των Μαλδίβων απαγορεύεται να κυκλοφορείτε με μαγιό στους δρόμους, στο Πακιστάν είναι προσβολή του δημόσιου αισθήματος τα εξώπλατα και τα σορτς, όπως και στις περισσότερες αραβικές χώρες, ενώ στη Βιρμανία και κυρίως στο Βιετνάμ οι πιτσιρικάδες θα τραβήξουν τις τρίχες των ποδιών όσων ανδρών φορούν σορτς για να διαπιστώσουν αν είναι αληθινές! Εναρμονισθείτε, λοιπόν, όσο είναι δυνατό με τις ενδυματολογικές συνήθειες των ντόπιων για να νιώθετε εσείς καλύτερα – εκτός αν δεν σας ενοχλεί να μαζεύονται όλοι γύρω σας για να σας χαζέψουν.

Μην κουβαλάτε άχρηστα πράγματα ή κάποια που μπορείτε να βρείτε πάμφθηνα εκεί. Μην παραλείψετε όμως σε καμιά περίπτωση φάρμακα που ίσως σας χρειαστούν (λ.χ. για τη διάρροια, τη δηλητηρίαση, την προφύλαξη από τσιμπήματα εντόμων, αντιβιοτικά, γάζες, σύριγγες, εντομοαπωθητικά κ.λπ.). Κάνετε τα απαραίτητα εμβόλια για κάθε χώρα λίγο καιρό πριν, για να αποφύγετε ανεπιθύμητες παρενέργειες. Eχετε πάντα (όχι στο πορτοφόλι) φωτοτυπία του διαβατηρίου σας και τους αριθμούς των πιστωτικών σας καρτών μαζί με τα τηλέφωνα ανάγκης για να ενημερώσετε άμεσα αν κλαπεί κάτι. Χρησιμοποιείτε πάντα κάρτα με χαμηλό πιστωτικό όριο για την περίπτωση αντιγραφής της μαγνητικής της ταινίας και κατασκευής μιας πλαστής που θα χρεώνεται ερήμην σας (όχι και τόσο απίθανο να συμβεί, κυρίως σε χώρες της Κεντρικής Αμερικής αλλά και σε Ισπανία και Ταϊλάνδη).

Προσέξτε, επίσης, το συνάλλαγμα: να αλλάξετε τα ευρώ σας σε τοπικό νόμισμα. Μην προκαλείτε με ακριβά ρολόγια ή κοσμήματα, μην τοποθετείτε όλα σας τα χρήματα στο ίδιο σημείο και μην ανοίγετε το πορτοφόλι σας στο δρόμο. Κάντε διπλές κλειδαριές στη βαλίτσα και μην αφήνετε ποτέ χωρίς επιτήρηση φωτογραφικές μηχανές και κάμερες. Προμηθευτείτε από ελληνικά καταστήματα κασέτες, φιλμ και τις μπαταρίες που θα χρειαστείτε γιατί οι τιμές τους στο εξωτερικό είναι υπέρογκες – ειδικά στα σλάιντς, τα οποία σε κάποιες χώρες είναι και δυσεύρετα.

Share this article

You May Also Like